Przyprawy ziołowe:
ziele angielskie, pieprz kolorowy, kolendrę oraz liść laurowy utłucz w moździerzu. Przesyp do naczynia w którym będziesz marynować mięso. Wlej olej i wymieszaj. Mięso z dzika pokrój w dużą kostkę (większą niż na gulasz). Posól, posyp pieprzem ziołowym i natrzyj roztartym czosnkiem. Wkłóż do naczynia z marynatą. Dokładnie wymieszaj, tak aby marynata połączyła się z mięsem. Z wierzchu wlej jeszcze warstwę oleju, aby odciąć dostęp powietrza. Mięso marynuj co najmniej 24 godziny. Po tym czasie kawałki mięsa obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Do brytfanki wlej piwo -około 300 ml. Podgrzej i stopniowo wkładaj smażone kawałki dziczyzny. Na wierzchu ułóż pokrojone w grube paski buraki, seler oraz pietruszkę. Cebulę pokrój w piórka, usmaż i przełóż do brytfanki. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby podlewaj piwem.
Jako dodatek możemy przygotować kluski tzw. prażuchy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 szklanki wody
- sól
Mąkę zrumień na patelni( bez tłuszczu) na złoty kolor, cały czas mieszając aby mąka równomiernie się zrumieniła. W tym czasie wstaw osoloną wodę i zagotuj. Następnie wsyp z patelni mąkę i dokładnie mieszaj tak aby nie pozostały gródki i chwilę gotuj. Gotową masę przełóż na talerz i za pomocą łyżki formuj kluski.