
Sałata z vinegretem (i łososiem)
Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat
- 400g łososia ze skórą
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek wody
- 8 łyżek oleju lnianego
- cytryna
- sól, pieprz, koperek
Wykonanie
Umytego i osuszonego łososia podziel na mniejsze porcje. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rybę odstaw na kilka minut a następnie gotuj na parze ok.12- 15 minut. W tym czasie przygotuj sos winegret. Musztardę zmieszaj z miodem, dodaj wodę i kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki dolewając cienkim strumieniem olej lniany. Odłóż 3-4 łyżki sosu a resztę wylej na mix sałat i dokładnie wymieszaj. Gotowego łososia wyłóż na talerz polej winegretem i udekoruj koperkiem.