Ryba w soli z Kaszotto
Składniki
- 2 świeże ryby
- 1kg soli ciechocińskiej
- białko z 2 jaj
- 1 cytryna
- ziarenka pieprzu
- świeże zioła: rozmaryn, tymianek, oregano, koper
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej (moczonej przez noc w zimnej wodzie)
- 100 g grzybów suszonych
- pęczek cebuli dymki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 szklanki warzywnego lub dobiowego wywaru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- po szczypcie suszonych ziół:majeranku, tymianku, oregano
- pęczek zielonej pietruszki
Wykonanie
Ryby oczyść, umyj i osusz Do wnętrza włóż zioła, plastry cytryny i ziarenka pieprzu. Odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę solną. Sól wymieszaj z białkami tak aby utworzyła się gęsta, plastyczna masa, przypominająca mokry śnieg lub sorbet.
Dużą blachę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Z masy solnej oddziel około 1/3 i
rozłóż na papierze jako „podstawę” na której ułożona będzie ryba. Warstwa
powinna mieć około pół cm grubości. Na wierzchu ułóż rybę i przykryj, oblep ją równomiernie resztą masy solnej. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę z rybą wstaw na najniższy poziom piekarnika i piecz około 80 minut. (Po tym czasie solna skorupka zmieni kolor na jasno-miodowy i stanie się zupełnie twarda.)
Grzyby zalej wodą i namocz. (Najlepiej pozostała je do namoczenia na noc.)Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której były moczone. Ugotowane grzyby odcedź. Wywar zmieszaj z wywarem warzywnym.
W rondlu lub głębokiej patelni, na maśle i oleju podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę
cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone grzyby. Dopraw ziołami, solą, pieprzem i całość smaż ok. 10 minut, aż grzyby lekko zmiękną.
Kaszę wypłucz w świeżej wodzie, odcedź, dodaj do grzybów i dokładnie wymieszaj. Wlej 2/3 wywaru, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Cały czas kontroluj poziom płynu i w miarę potrzeby uzupełniaj pozostałym wywarem. Kasza po ugotowaniu ma być ciągle jędrna i nie może się rozpadać. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj.