
Kajmakowe brownies
Składniki
- 120g masła
- 170g gorzkiej czekolady
- 25g kakao
- 3 jajka
- 200g cukru
- 140g mąki pszennej
- aromat waniliowy
- 350g kajmaku tradycyjnego
- 100g orzechów włoskich
Wykonanie
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać przesiane kakao, wymieszać tak aby nie było grudek.
Masę czekoladową przełożyć do misy miksera i miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 jajku.
Cały czas mieszając dodać cukier i aromat waniliowy. Zmniejszyć obroty, dodać przebrane (tak aby nie było łupinek) orzechy włoskie i wsypać przesianą mąkę.
Delikatnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na małą blaszkę do pieczenia i równo rozsmarować. Na to wyłożyć połowę kajmaku i również rozprowadzić równomiernie.
Wyłożyć resztę ciasta i na nim rozsmarować pozostały kajmaku.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.