
Gulaszowa z dziczyzny
Składniki
- 2 l bulionu warzywnego
- 400 g mięsa z dzika
- 400 g sarniny
- 600 g ziemniaków
- 50 g makaronu – typu zacierka
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 50 g selera
- 1 pietruszka
- 100 g białej części pora
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- majeranek, kminek, sól, pieprz
Wykonanie
Marchew, seler, pietruszkę oraz por oczyść, umyj i zalej w garnku wywarem, gotuj pół godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Mięso, oczyszczone i umyte, osusz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia. Dodaj posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Wymieszaj z mięsem i jeszcze chwilę podsmażaj. Posyp łyżką słodkiej papryki i wymieszaj. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę (wcześniej możesz ją obrać z skórki) i duś chwilę razem. Sparz pomidory, obierz je ze skórek, pokrój w ćwiartki i dodaj do mięsa. Całość duś na małym ogniu około pół godziny. Wywar z jarzynami przecedź do garnka, włóż pokrojone w kosteczkę ziemniaki, makaron, uduszone mięso, kminek i majeranek. Dopraw i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Zupa powinna być gęsta.