
Domowy pasztet z gęsi
Składniki
- 1kg gęsi
- 2-3 litry wody
- ½ kg boczku
- 1 l mleka
- 400g wątróbki
- 5 jajek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 bułki pszenne
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz
Wykonanie
Gęsinę ugotuj z warzywami . Ostudź i obierz z kości. Ugotowane warzywa wyjmij z wywaru. Wątróbkę przez ok.15 minut mocz w mleku. Boczek i cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obrane mięso, wątróbkę i warzywa z bulionu. Całość duś pod przykryciem ok.15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki z dodatkiem pokruszonych bułek zmiel dwa razy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodaj jajka i przyprawy do smaku. Wyrabiaj bardzo dokładnie(jeśli masa będzie zbyt sucha możesz dodać bulionu pozostałego z gotowania gęsiny) Masę przełóż do natłuszczonej formy(możesz posypać papryką, majerankiem, lub ziołami prowansalskimi) i pieczemy 40 minut w temp.180 °C.
Gotowy ostudzony pasztet możemy podawać z konfiturą z żurawiny.