Udziec z dzika w piwie

Udziec z dzika w piwie

Składniki

  • 700g udźca z dzika
  • 3 buraki czerwone
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz ziołowy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 piwo jasne

Wykonanie

Przyprawy ziołowe:

ziele angielskie, pieprz kolorowy, kolendrę oraz liść laurowy utłucz w moździerzu. Przesyp do naczynia w którym będziesz marynować mięso. Wlej olej i wymieszaj. Mięso z dzika pokrój w dużą kostkę (większą niż na gulasz). Posól, posyp pieprzem ziołowym i natrzyj roztartym czosnkiem. Wkłóż do naczynia z marynatą. Dokładnie wymieszaj, tak aby marynata połączyła się z mięsem. Z wierzchu wlej jeszcze warstwę oleju, aby odciąć dostęp powietrza. Mięso marynuj co najmniej 24 godziny. Po tym czasie kawałki mięsa obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Do brytfanki wlej piwo -około 300 ml. Podgrzej i stopniowo wkładaj smażone kawałki dziczyzny. Na wierzchu ułóż pokrojone w grube paski buraki, seler oraz pietruszkę. Cebulę pokrój w piórka, usmaż i przełóż do brytfanki. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby podlewaj piwem.

Jako dodatek możemy przygotować kluski tzw. prażuchy.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki wody
  • sól
Mąkę zrumień na patelni( bez tłuszczu) na złoty kolor, cały czas mieszając aby mąka równomiernie się zrumieniła. W tym czasie wstaw osoloną wodę i zagotuj. Następnie wsyp z patelni mąkę i dokładnie mieszaj tak aby nie pozostały gródki i chwilę gotuj. Gotową masę przełóż na talerz i za pomocą łyżki formuj kluski.  
Skontaktuj się z nami

Jeśli szukasz więcej informacji o projekcie Spiżarnia Kujawsko-Pomorska napisz do nas lub po prostu zadzwoń.