Mussli z pastą lniano-twarogową
Składniki
- ok.100g płatków bio 5 zbóż
- 8 łyżek oleju lnianego
- 100-150g twarogu półtłustego
- 3/4 szklanki maślanki
- 1-2 łyżeczki miodu
Wykonanie
PASTA:
Twaróg wymieszaj z 6 łyżkami oleju lnianego, następnie stopniowo wlewaj maślankę(lub jogurt naturalny) cały czas miksując pastę za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy o konsystencji majonezu.
MUSSLI:
Płatki bio 5 zbóż podpraż przez chwilę na suchej patelni tak aby się nie przypaliły. Do przestudzonych płatków dodaj jeszcze 2 łyżki oleju lnianego, 1-2 łyżeczki miodu oraz 8 łyżek pasty twarogowej i całość dokładnie wymieszaj. Z pozostałej pasty możesz przygotować na obiad sos do sałaty dodając ulubione dodatki typu czosnek, chili oraz sól i pieprz.