O klastrze
Klaster pod nazwą „Spiżarnia Kujawsko-Pomorska” powstał z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego i przy wsparciu Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Misją klastra jest promocja markowej żywności tradycyjnej, regionalnej oraz ekologicznej będącej wizytówką województwa kujawsko-pomorskiego.
To bezprecedensowe przedsięwzięcie, w skali nie tylko województwa, ale też kraju tworzy 11 firm: podmiotów z branży przetwórstwa rolno-spożywczego, sektora hotelarsko-gastronomicznego oraz instytucji otoczenia biznesu. Prezesem klastra jest Tadeusz Przymus, właściciel firmy Polder sp.z.o.o., a koordynatorem przedsięwzięcia firma Cateringowa Bankiet W. Królak.
Po zawiązaniu porozumienia, we wrześniu 2014 roku, złożono wniosek o dofinansowanie w Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Projekt został wysoko oceniony i pozyskał dofinansowanie z Funduszu Powiązań Kooperacyjnych.