Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej
Musztarda Kcyńska ma kilkudziesięcioletnią historię i sięga końca lat 50. XX wieku. W latach 50-tych rozpoczęła w Kcyni działalność Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” (GS),produkująca musztardę. Produkcja musztardy trwała do 1993 roku.
Tajemnica wysokiej jakości tej musztardy tkwiła w procesie produkcji z wykorzystaniem maszyn niemieckich z okresu międzywojennego oraz szwajcarskich młynów żarnowych, tzw. cew. Zacier, przechowywany w beczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i czarnej. Wytwórnia musztardy w Kcyni przestała działać w 1993 roku. Od tego czasu „czekała” kilkanaście lat na wznowienie działalności. Budynki, maszyny oraz receptury wykupił Marek Grewling wraz ze swoim ojcem Ignacym Grewlingiem, który w latach 50-tych pełnił rolę wiceprezesa GS-u.
Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej „Grewling” rozpoczęła działalność pod koniec 2012 roku, odtwarzając proces technologiczny oraz dokładny smak dawnej Musztardy Kcyńskiej.
Pałeczkę przejęły wnuki Ignacego Grewlinga. Długotrwały proces produkcji, stosowanie wyłącznie ziaren gorczycy białej i czarnej wraz ze świeżo zmielonymi przyprawami oraz fakt przechowywania musztardy w beczkach dębowych, ucierania zacieru w młynach żarnowych wpływa na jej jakość oraz finalne właściwości smakowe.
Dane szczegółowe firmy
